contact@domain.com
1, My Address, My Street, New York City, NY, USA

ENVIRONMENTAL PROTECTION MANAGEMENT

A horkolás blokkolja a vér és az oxigén bejutását az agyba, ami károsítja a neuronokat
Home » health  »  A horkolás blokkolja a vér és az oxigén bejutását az agyba, ami károsítja a neuronokat
A horkolás blokkolja a vér és az oxigén bejutását az agyba, ami károsítja a neuronokat

A horkolás blokkolja a vér és az oxigén bejutását az agyba, ami károsítja a neuronokat

Tekintettel arra, hogy ezek az emberek még elég fiatalok, túl korai lenne megmondani, hogy a csökkent létszám továbbra is fennmarad-e. "Azt is látjuk, hogy a termékenységben mutatkozó különbségek egy része a születésük évével és a saját anyjuk életkorával magyarázható, amikor gyermekei születtek. Ez inkább társadalmi, mint biológiai okokra utalhat a különbségekre" - mondja Carlsen.

Nem világos, hogy ez vonatkozik-e utódaikra, mert az ART-ból eredő terhességek nagyobb eséllyel járnak különböző terhességi szövődményekre. Carlsen szerint ez idáig nem volt lehetséges ennek vizsgálata, mivel az asszisztált reprodukciós technológiák után született első generációk csak nemrégiben léptek felnőttkorba. Az eredmények szerint az 1967 óta Norvégiában történt összes születés alapos nyilvántartása hasznos áttekintést nyújt több generációról.

Amikor szülők lettek, az ART révén születettek nem tapasztaltak nagyobb valószínűséggel anyai vagy perinatális problémákat. Hosszabb nyomon követésre van szükség a személy termékenységének és szaporodási történetének alapos értékeléséhez. Az asszisztált reprodukciós technológiával létrejött, nyilvántartott terhességgel rendelkező egyedek százalékos aránya azonban alacsonyabb volt, mint a természetes úton foganté.

Carlsen így folytatja: "Általában elmondható, hogy a tanulmány eredményei jó hír azok számára, akik asszisztált reprodukciós technológiák után fogantak meg. De több kohortot és nagyobb számot kell követnünk ahhoz, hogy véges következtetéseket vonjunk le."

Mi az asszisztált reprodukciós technológiák (ART)?

Az ART az összes termékenységi kezelés gyűjtőfogalma, mint például az in vitro megtermékenyítés (IVF) és az intracitoplazmatikus spermium injekció. A technológia eltávolítja a petéket a petefészkekből, és a spermával kombinálva embriókat hoznak létre, amelyeket aztán a szülő testébe helyeznek.

A CDC szerint az asszisztált reprodukciós technológia (ART) minden típusa magában foglalja a tojások vagy az embriók feldolgozását. Az eljárás során a petéket általában orvosi úton eltávolítják a petefészkekből, laboratóriumban megtermékenyítik, majd vagy visszahelyezik a nő testébe, vagy egy másik nősténynek adják.

Az ART eljárások során alkalmanként donor spermát, donor petesejteket vagy fagyasztott embriókat is fel lehet használni. Lehet, hogy helyettesítő vagy genetikai gondozó is érintett.

A Frontiers in Sleep című folyóiratban megjelent új eredmények azt sugallják, hogy az alvási apnoe, egy olyan alvászavar, amikor a légzés leáll és alvás közben kezdődik, ami akadályozza a véráramlást, megváltoztathatja az agy működését.

A jó minőségű alvás elengedhetetlen az emberek működéséhez és mindennapi életéhez. Ha alvás közben légzési szövődmények lépnek fel, az ronthatja másnapi állapotát, és károsíthatja az agyműködést középkorú férfiaknál. A horkolás blokkolja a vér és az oxigén bejutását az agyba, ami károsítja a neuronokat.

Az obstruktív alvási apnoe (OSA) súlyos horkoláshoz és légzési szövődményekhez vezet, ami másnap reggel fáradtsághoz és fejfájáshoz vezet. Ez egy fájdalmas rendellenesség, amely a betegeket és partnereiket érinti, akik egy szobában alszanak. Az alvási apnoe körülbelül 22 millió amerikait érint a Houston Sleep Solutions szerint.

Az OSA-ban szenvedőknek ellazulnak a torok izmai, ami akadályozza a légáramlást a tüdőbe, ami állandó légzési problémákhoz vezet. Ivana Rosenzweig vezető szerző és neuropszichiáter egy sajtóközleményben azt mondja, hogy ez a tanulmány kimutatta, hogy az OSA „jelentős hiányosságokat okozhat a társadalmi megismerésben”.

A vizsgálatban 27, 35 és 70 év közötti férfi vett részt, akik az OSA diagnózisa mellett egészségesek voltak. A csak OSA-ban szenvedő egyének ritkák; sokuknál olyan állapotok is kialakulnak, mint az elhízás, a cukorbetegség vagy a krónikus gyulladás.

Az éberség, a végrehajtó működés, a rövid távú vizuális memória, valamint a szociális és érzelmi azonosulás alacsonyabb volt a súlyos OSA-ban szenvedő betegeknél. Ezzel szembeállították a betegségtől mentes egészséges egyének csoportját, akiket a kutatócsoport kor, BMI és iskolai végzettség alapján párosított.

Az eredmények azt mutatják, hogy az OSA, amely a magas vérnyomáshoz, a szív- és érrendszeri és anyagcserezavarokhoz, valamint a 2-es típusú cukorbetegséghez kapcsolódik, elég jelentős ahhoz, hogy agyi funkcióvesztést okozzon. Az állapotot a vér szórványosan alacsony oxigén- és magas szén-dioxid-szintje, az agyi véráramlás megváltozása, alvászavar és ideggyulladás okozhatja az OSA-ban szenvedő betegeknél.

"Ez az összetett kölcsönhatás még mindig kevéssé ismert, de valószínű, hogy ezek széles körben elterjedt neuroanatómiai és szerkezeti változásokhoz vezetnek az agyban, és a kapcsolódó funkcionális kognitív és érzelmi hiányosságokhoz" - mondja Rosenzweig.

A középkorú vagy idős férfiak, az elhízás, a dohányzás, a krónikus orrdugulás és a magas vérnyomás mind jelentős kockázati tényezők. A kutatók Rosenzweiggel, valamint német és ausztrál kutatókkal együtt most először mutatták be, hogy az alvási apnoe hozzájárulhat a középkorú férfiak korai kognitív romlásához.

Az alanyok BMI-je 30 alatt volt, és nem dohányoztak és nem isztak erősen. Az orvosok megerősítették az alvási apnoe diagnózisát azáltal, hogy légzési teszteket végeztek otthon alvás közben és a King's https://animale-me-gummies-official.top/testosterone-and-hormonal-balance/ College laborjában. A vér oxigénszintjének, a szívfrekvenciának, a légzésnek, a szem- és lábmozgások, valamint az agyhullámokat észlelő EEG (elektroencefalográfiás) koponyasapkáknak a megfigyelése közben a csoport más monitorozó eszközöket is felöltött. Egyelőre nem ismert, hogy a társbetegségeknek vannak-e hasonló káros hatásai a megismerésre, azon kívül, amelyeket közvetlenül az OSA okoz.

"Tanulmányunk a koncepció bizonyítéka. Eredményeink azonban azt sugallják, hogy a társbetegségek valószínűleg súlyosbodnak és állandósítanak minden olyan kognitív hiányt, amelyet maga az OSA okoz" - mondja a kutatás. "A jövőbeli tanulmányok során még tisztázni kell, hogy a társbetegségeknek van-e additív vagy szinergikus hatása az utóbbi hiányosságokra, és hogy van-e különbség az agyi áramkörben az olyan OSA-betegeknél, akiknek társbetegségei vannak vagy nem."

A túlsúlyosaknál nagyobb valószínűséggel alakul ki alvási apnoe. Az alvási apnoe megelőzésére két módszer a testsúly monitorozása és olyan alvásmaszk használata, amely levegőt juttat a torok hátsó részébe.

A TikTok vírusos képességei egy új kockázatos trendhez vezették a felhasználókat, ami megzavarhatja a gyógyulófélben lévőket vagy az étkezési zavarokkal küzdőket.

A „nap a tányéron” trend kering az alkalmazáson, ahol az alkotók megosztják napi étkezéseiket, általában egészséges és sovány ételeket mutatnak be, amelyek segíthetnek a súlykontrollban. Jóllehet egészséges és tápláló ételeket kell enni a nap folyamán, ez a tendencia riasztó következményekkel járhat az étkezési zavarokkal küzdő emberek számára.

Sok videóban a felhasználók turmixokat vagy méregtelenítő gyümölcsleveket vagy egy tál zöldséget isznak, hogy „karcsú” és „fitt” maradjanak. Vannak, akik „csalás” nassolnivalókat, például csokit vagy chipseket is beiktatnak az edzés után, ami azt sugallja, hogy edzéssel kihúzhatják ezeket az „egészségtelen” falatokat. Amikor az emberek látják ezeket a videókat, sokan automatikusan összehasonlítják magukat, és azt gondolják, hogy az „egészséges” étkezés az egyetlen megoldás a fitt és egészséges megőrzésre.

Ez a tendencia kockázatos is lehet, mert sok alkotó elfelejtheti lefilmezni mindent, amit eszik. Amikor a nézők csak bizonyos adagokat látnak, azt feltételezik, hogy csak egy tál salátát és egy turmixot esznek meg, hogy egész nap energikusak maradjanak. Ezenkívül sok felkapott videó olyan befolyásolóktól vagy hírességektől származik, akik a legegészségesebb napi étkezési rutinjukat mutatják be. Ez arra késztetheti a nézőket, hogy folyamatosan összehasonlítsák magukat, és bűntudatot érezzenek, amiért megeszik a sült krumplit vagy egy szelet pizzát.

Nicole Bendayan okleveles holisztikus táplálkozási szakértő és menstruációs egészségügyi oktató, hogy többet megtudjon azokról a problémákról, amelyeket ez a trend okozhat, megosztja meglátásait az ellentmondásos trendről.

"Míg a receptek, étkezési ötletek és ételek közösségi médiában való megosztása hasznos és szórakoztató lehet, a TikTok "nap a tányéron" trendje több kárt okozhat, mint használ. A "Nap a tányéron" tartalom nagy részét olyan emberek osztják meg, akik nem Nem rendelkezünk a szükséges végzettséggel vagy képesítéssel ahhoz, hogy elmondhassuk az embereknek, mit lehet enni jó” – mondja Bendayan.

A felkapott videók közül sok olyan nem táplálkozási szakértőktől származik, akik nincsenek megfelelően képzettek a wellness és táplálkozás témájában. Ha nem szakembereket hallgat a fogyókúrával kapcsolatban, az téves információkhoz vezethet, és bűntudatot válthat ki önmagával kapcsolatban.

Bendayan azt mondja: "A tartalom nagy része korlátozó és rögeszmés étkezési magatartást is elősegít, ami rendezetlen étkezési szokásokhoz vezethet. Egy 2020-as tanulmány szerint 28,8 millió amerikai küzd étkezési zavarokkal, és ez a leghalálosabb mentális betegségek közé tartozik. a tartalom a testkép és az étkezési kultúra irreális normáit is fenntarthatja, és arra készteti az embereket, hogy azt higgyék, értékük a megjelenésükhöz és az étkezésükhöz kötődik."

A hírfolyam egyszerű görgetése és a „napok a tányéron” videók megtekintése sok nézőben bűntudatot és megbánást válthat ki azzal kapcsolatban, amit általában fogyasztanak. Ha javítani szeretne az étrendjén, és egészségesebb emberré válni, javasoljuk, hogy konzultáljon táplálkozási szakértővel vagy szakemberrel, hogy megtudja, mi lehet az Ön számára megfelelő.

"A tendencia kiváltó lehet azok számára, akik evészavarból felépülnek, vagy akiknek a kórtörténetében étkezési zavarok szerepelnek. Mások étkezésének látása megerősítheti az étkezéssel kapcsolatos negatív gondolati mintákat és viselkedést, és megnehezítheti a gyógyulásban lévők számára a fejlődés fenntartását. A legjobb étrend valaki számára annyira szubjektív. Ami valakinek egészséges, nem biztos, hogy egy másik ember számára egészséges. Mivel a diétakultúra és a rendellenes táplálkozás annyira elterjedt, fontos, hogy az emberek felismerjék, hogy a legjobb diéta az ő személye. ."

- Nicole Bendayan

A nézőknek meg kell érteniük az igazán egészséges, kiegyensúlyozott étkezés fontosságát, és nem kell összevetniük magukat konkrét félrevezető videókkal, amelyek csak bizonyos mennyiségű ételfogyasztást mutatnak be.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) figyelmezteti az egészségügyi szakembereket a fentanil, a heroin és más tiltott kábítószer-túladagolás lehetséges xilazinjára, mivel előfordulhat, hogy a naloxon nem tudja visszafordítani a hatását.

Az FDA azt állítja, hogy tudomása van a fentanilnak, heroinnak és más, xilazinnal szennyezett tiltott kábítószernek kitett személyek súlyos mellékhatásairól szóló jelentések növekedéséről.

A xilazin gyógyszert az FDA jóváhagyta állatoknál nyugtató és fájdalomcsillapítóként való használatra.